Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar

Förbereds dagen innan festdagen

12 portioner

2 kg sjötungsfilé
vitpeppar

1 kg benfritt laxkött
4 finhackade röda chilifrukter (inte fröna)
6 dl grädde
3 msk halvtorr sherry
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar

600g färsk bladspenat
6 finhackade schalottenlökar
25 g smör eller margarin
salt och peppar

18 plattor fryst smördeg

1 ägg + ytterligare ett ägg på festdagen

Gör så här:
Kör laxköttet i matberedare i ca en halv minut till en fin färs.
Tillsätt grädde, chili, sherry och salt, och kör alltsammans ytterligare en minut tills färsen är lätt och porös.
Täck färsen med plast och förvara i kyl i ca två timmar.
Tag fram smördegen ur frysen och låt tina i ca 10-15 minuter.
Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs den finhackade löken ca en minut utan att den tar färg.
Tillsätt spenaten och fräs alltsammans mjukt, smaka av med salt och peppar.

Kavla ut smördegen till ca 3 mm tjocklek och tag ut 12 rundlar, ca 12 cm i diameter, och ytterligare 12 rundlar med ca 15 cm diameter.

Lägg de mindre rundlarna på plåtar med bakplåtspapper och fördela spenaten på rundlarna.
Lämna den yttersta kanten fri runt om för att kunna fästa locket.
Fördela sjötungan över spenaten och salta och peppra lätt.
Fördela den kalla laxfärsen på sjötungan och bred ner den i ett jämnt lager runt om fisken.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg och lägg de större rundlarna ovanpå som lock.
Tryck ihop kanterna runt om ordentligt med en gaffel.
Garnera eventuellt locken med resterna av smördegen, fäst med uppvispat ägg.
Täck med plastfolie och förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Tag fram fisken ur kylen, ta av plasten och pensla runt om med uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Lägg eventuellt folie över mot slutet om smördegen tar för mycket färg.
Servera genast, tillsammans med potatistoppar och sås, och eventuellt en fräsch grönsallad, gärna med vindruvor och melon.

Potatistoppar
Förbereds 1-3 dagar innan festdagen

12 portioner

3 kg potatis
12 äggulor
3 tsk malen muskot
salt och vitpeppar
2 dl ströbröd
1/2 dl finriven parmesan
1 ägg till pensling

Gör så här:
Skala potatisen och koka den
Pressa potatisen och rör ner äggulor och muskot till ett fast mos, smaka av med salt och peppar.
Låt moset kallna och rulla därefter 36 st jämnstora bollar.
Pensla de kallnade bollarna med uppvispat ägg och rulla dem därefter i ströbröd.
Placera topparna på smord långpanna och täck med plast.
Förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Grädda potatisen i ugn i 200 grader i ca 30 minuter tills de fått en gyllene, knaprig yta.

Dilldoftande vitvinssås

Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen

12 portioner
2 gula lökar
2 morötter
4 stjälkar stjälkselleri
2 msk smör
5 dl halvtorrt, vitt vin
2 liter vatten
1 dl Bongs fiskfond
2 lagerblad
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
5 dl vispgrädde
ljus maizenaredning
25 g smör
1 dl grovhackad färsk dill

Gör så här:
Hacka lök, morötter och selleri, och fräs dem i smör ca fem minuter utan att de tar färg.
Tillsätt vin, vatten, fiskfond, lagerblad, salt och peppar.
Låt reducera tills ca 1 liter återstår.
Tillsätt grädden och låt koka upp.
Red av såsen med ljus maizenaredning, låt sjuda i fem minuter och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera vin.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Värm upp såsen i kastrull och vispa ner smöret. Tillsätt den hackade dillen precis innan servering.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: