Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås

12 portioner
Kan förberedas dagen innan festdagen

12 kycklingfiléer
1 dl matolja
1 dl flytande honung
3 pressade vitlöksklyftor
3 tsk salt
3 tsk grovmalen svartpeppar

Till stekning:
25 gram smör/margarin

Till brässering:
2 1/2 dl vatten
3 dl vitt vin

Gör så här:
Putsa kycklingfiléerna.
Blanda olja, honung, vitlök, salt och peppar och pensla kycklingfiléerna flödigt med blandningen.
Blir det över av blandningen så spar till brässeringen.
Bryn därefter kycklingfiléerna i smöret i en stekpanna.
Lägg de brynta filéerna i en långpanna. Täck med aluminiumfolie och förvara i kyl fram till festdagen.
När samtliga filéerna är brynta, vispa ur pannan med 2 dl vatten och 3 dl vitt vin och det som återstår av olje- och honungsblandingen. Häll över blandningen i en bunke och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Sätt ugnen på 225°.
Häll vinblandningen i långpannan med de brynta kycklingfiléerna.
Täck med folie och ställ in långpannan i ugnen i ca 30-40 minuter.
Kontrollera att kycklingen är färdig genom att skära ett snitt i den.
Servera med krassesåsen, pressad potatis och varma grönsaker, t ex sockerärtor, bönor, sparris...

Krassesås
Kan förberedas 2 dagar innan festdagen

2 gula lökar
25 gram smör/margarin
3 dl vitt vin
3 dl vatten
2 tärningar kalvbuljong
6 dl Creme fraiche
1,5 tsk salt
1 tsk strösocker
1 dl finhackad smörgåskrasse

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den i matfettet.
Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar och låt småkoka 3-5 minuter.
Sila ifrån löken och tillsätt Creme Fraiche.
Låt såsen småkoka i ca 10 minuter. Vispa då och då.
Smaka av med salt, socker och peppar.
Låt såsen svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Värm upp såsen och vispa ner krassen. Servera tillsammans med kyckling, pressad potatis och grönsaker.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Recept efterrätter: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: