Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré

12 portioner

Förbereds 1-2 dagar innan festdagen

1,5 kg älgfärs (får man inte tag i älgfärs kan man använda nötfärs)
30 enbär
1 msk salt
3 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 dl äppelmos
3 ägg
0,5 dl ströbröd

Gör så här:
Stöt enbären i mortel tillsammans med saltet och svartpepparen till ett fint pulver.
Blanda kryddblandningen i köttfärsen och tillsätt äppelmoset.
Rör samman allt noggrant och tillsätt sedan ägg och ströbröd.
Arbeta färsen mjuk, seg och smidig, och låt den sedan stå i rumstemperatur i ca en timme.
Forma 12 stora, höga biffar och bryn dem i smör, i het panna ca 1 minut på varje sida.
Lägg de brynta biffarna på en smord plåt, täck med folie och låt svalna innan de förvaras i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Stek färdigt biffarna i ugn, i 200 grader i 20 minuter under folie. Höj därefter värmen till 225 grader, tag av folien och låt dem steka ytterligare 10 minuter.

Servera med smörfräst skogssvamp och lök.

Skogssvamp- och lökfräs
12 portioner
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen

3 dl finhackad gul lök
3 dl skogssvamp, te.x kantarell, trattkantarell, murklor…

Gör så här:
Hacka löken fint.
Rensa och förväll svampen. Konserverad svamp behöver inte förberedas. Torkad svamp läggs i blöt.
Förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Fräs löken utan att den tar färg i ca 3 minuter, tillsätt svampen och fräs ytterligare ca 5-8 minuter. Salta lätt.
Fördela svampfräset över biffarna innan servering

Lingon-och ginsås

12 portioner
Förbereds 2-3 dagar innan festdagen

1,5 dl vatten
3 tärningar kalvbuljong
3 morötter, skurna i ca 2cm långa bitar
2 rödlökar, skurna i 6 klyftor var
15 kryddpepparkorn
15 krossade enbär
4 lagerblad
2 ¼ dl lingonsylt
1,5 msk soya
6 dl vispgrädde
1,5 msk ginessens
mörk maizena redning
salt och peppar
hela lingon till garnering

Gör så här:
Koka upp vatten, morot, lök, buljongtärning, kryddpeppar och lagerblad och reducera buljongen till hälften.
Sila buljongen och vispa ner lingonsylt och soya.
Tillsätt därefter grädde och ginessens och låt såsen koka upp.
Red såsen till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.

Låt svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Värm såsen i kastrull, vispa eventuellt ner en klick smör för en blankare sås.
Servera tillsammans med älgfärsbiffarna.

Mandelpotatispuré

12 portioner
Förbereds 2-3 dagar innan festdagen

3 kg mandelpotatis
75 g smör eller margarin
7-8 dl mjölk
6 äggulor
½ tsk mald muskot
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mosa den och tillsätt smör, äggulor muskot och 5 dl av mjölken.
Vispa upp moset med elvisp och tillsätt mjölk tills moset blir en slät puré.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela purén i smorda ugnsfasta portionsformar (eller i en stor).
Låt svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Värm purén i ugn i 200 grader i 20 minuter, höj därefter värmen till 225 grader och låt den gratineras i 10 minuter.

Uppläggning:
Fördela såsen på tallrikarna.
Placera en biff på varje tallrik och fördela svampfräset på biffarna.
Garnera med lingon runtom.
Servera med den gratinerade mandelpotatispurén.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: